Ha gyorsan szeretnél finomat készíteni, a csirkemell mindig jó választás. Nemcsak egészséges és fehérjedús, de szinte végtelenféleképpen elkészíthető: lehet krémes, szaftos, grillezett, tepsis vagy ropogós bundás változat. Ebben a cikkben 12 receptet gyűjtöttem össze, amelyek mind 2 főre szólnak, és tökéletesek hétköznapi ebédhez vagy vacsorához.
Szaftos, krémes csirkemell receptek
1. Tejszínes-gombás csirkemell
Hozzávalók (2 fő):
- 2 db csirkemellfilé
- 200 g csiperkegomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 ml főzőtejszín
- 1 ek olívaolaj
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
- A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
- Olajon átpirítjuk, majd kivesszük a serpenyőből.
- A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát, gombát, fokhagymát.
- Visszatesszük a húst, ráöntjük a tejszínt, és 10 perc alatt összeforraljuk.
👉 Tálald rizzsel vagy tésztával.


2. Mézes-mustáros csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 ek méz
- 1 ek mustár
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk citromlé
- só, bors
Elkészítés:
- Keverd össze a mézet, mustárt, olajat és citromlevet.
- Kend be vele a csirkemelleket.
- Serpenyőben közepes lángon mindkét oldalt megsütjük kb. 5-5 perc alatt.
👉 Köretnek krumplipüré illik hozzá.


3. Paradicsomos-bazsalikomos csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 200 ml paradicsomszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk olívaolaj
- friss bazsalikom
- só, bors
Elkészítés:
- A csirkét sózzuk, borsozzuk, kevés olajon elősütjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fokhagymát.
- Lefedve 15 perc alatt készre főzzük.
👉 Friss bazsalikommal megszórva, friss kenyérrel tálald.


Grillezett és serpenyős csirkemellek
4. Fokhagymás-vajas csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 30 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
- A csirkét sózzuk, borsozzuk.
- Vajon aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
- A végén hozzáadjuk az aprított fokhagymát, majd petrezselyemmel megszórjuk.
👉 Sült krumplival vagy párolt rizzsel finom.


5. Citrusos-rozmaringos grillcsirke
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 citrom leve és héja
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk friss rozmaring
- só, bors
Elkészítés:
- A csirkét bekenjük a citromlé-olaj-rozmaring keverékével.
- 20 percig állni hagyjuk.
- Forró grillserpenyőben oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük.
👉 Salátával könnyű nyári étel.

6. Csípős-mézes csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 ek méz
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk chilipehely vagy szósz
- 1 ek olaj
Elkészítés:
- A pác hozzávalóit összekeverjük, a húsokat átforgatjuk benne.
- Serpenyőben oldalanként 5-5 perc alatt megsütjük.
👉 Bulgurral vagy jázminrizzsel tökéletes.


Tepsis csirkemellek
7. Tepsis csirkemell zöldségekkel
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 db cukkini
- 1 db paprika
- 1 db sárgarépa
- 1 ek olaj
- só, bors, kakukkfű
Elkészítés:
- A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, tepsibe tesszük.
- A zöldségeket felcsíkozzuk, mellérakjuk.
- Meglocsoljuk olajjal, fűszerezzük.
- 180 °C-on 25 perc alatt készre sütjük.


8. Sajttal és baconnel sült csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 4 szelet bacon
- 50 g reszelt sajt
- só, bors
Elkészítés:
- A csirkéket bevágjuk, sózzuk, borsozzuk.
- Megszórjuk sajttal, majd baconnel betekerjük.
- 190 °C-on 25 perc alatt megsütjük.


9. Olaszos tepsis csirkemell mozzarellával
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 200 ml paradicsomszósz
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- 100 g mozzarella
- só, bors
Elkészítés:
- A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk.
- Tepsibe tesszük, ráöntjük a fűszeres paradicsomszószt.
- Megszórjuk mozzarellával.
- 190 °C-on 20 perc alatt megsütjük.


Klasszikus és különleges bundás csirkemellek
10. Cornflakes bundás csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 tojás
- 50 g liszt
- 70 g összetört cornflakes
- só, bors, olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk.
- Lisztbe, tojásba, majd cornflakes-be forgatjuk.
- Forró olajban aranybarnára sütjük.


11. Sütőben sült rántott csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 tojás
- 50 g liszt
- 50 g zsemlemorzsa
- só, bors, 1 ek olaj
Elkészítés:
- A panírozást a klasszikus módon elvégezzük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal.
- 190 °C-on 20 perc alatt ropogósra sütjük.
12. Parmezános bundás csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1 tojás
- 50 g liszt
- 40 g reszelt parmezán
- 30 g zsemlemorzsa
- só, bors, olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A lisztbe és tojásba forgatás után parmezánnal kevert morzsába panírozzuk.
- Olajban aranybarnára sütjük.
👉 Friss salátával könnyű, de laktató vacsora.


Összegzés
A csirkemell valódi jolly joker a konyhában: gyors, egészséges és számtalan módon elkészíthető. Legyen szó egy szaftos, krémes ételről, gyors grillcsirkéről, tepsis variációról vagy klasszikus bundás változatról – ezekkel a receptekkel biztosan nem fogsz mellélőni.

